Statický web. Nejlepší pro vaše podnikání?

Statický web. Nejlepší pro vaše podnikání?

TLDR

  • Pokud načtení webu trvá déle než 3 sekundy, většina návštěvníků web opustí a vy přijdete o zákazníky.
  • Statické webové stránky se načítají rychleji než stránky vytvořené WordPressem nebo podobnými nástroji.
  • Pokud není mobilní web postavený na WordPressu optimalizovaný, může to bránit vašemu umístění ve vyhledávání. Google indexuje váš web podle toho, jak funguje váš mobilní web.
  • WordPress je notoricky známý svojí zranitelností. Musíte ho pravidelně aktualizovat a opravovat bezpečnostní chyby.
  • Ručně vytvořené statické weby nelze tak snadno ohrozit. Jsou prakticky neproniknutelné díky své jednoduchosti, která omezuje možnosti hackerů.

Webové stránky - statické nebo dynamické

Statický web

Statický web je web, který obsahuje pouze hlavní stavební prvky: HTML, CSS a JavaScript. Nejsou zde žádné databáze, žádné serverové funkce, ani nic podobného. Stránky se zobrazí tak, jak byly vytvořeny.

Při načítání statické stránky je to váš prohlížeč, který načte a zkompiluje kód webové stránky a okamžitě ji načte.

Dynamický web

Dynamický web (WordPress nebo no-code nástroje pro tvorbu stránek) používá serverové technologie a programovací jazyky. Vezme HTML, CSS, data z databáze a poskládá web dohromady. Vše se děje nejdřív na serveru a až potom se hotová skládačka odesílá do prohlížeče.

To zpomaluje načítání. Takový web je také náchylný k útokům hackerů, kteří se snaží využít jeho slabiny. Oproti tomu statické weby nemají žádné databáze, takže není na co útočit.

Proč jsou statické webové stránky rychlejší?

Google hodnotí vaše stránky podle jejich rychlosti načítání a toho jak fungují zejména na mobilních zařízeních. Problém dynamických webových stránek (WordPress apod.) spočívá v tom, že serveru trvá déle, než načte data z databáze a spojí všechno dohromady. Čím více zásuvných modulů (pluginů) a dalších věcí na webu máte, tím déle to trvá.

Nejhorší je, že většina uživatelů web opustí, pokud jeho načítání trvá déle než 3 sekundy.

Pokud tedy načítání vašeho webu trvá déle než tři sekundy, mnoho uživatelů si ho ani neprohlédne. To je jedna z největších nevýhod WordPressu a podobných dynamických řešení. Jejich načítání může trvat příliš dlouho a stát vás peníze.



Jednodušší znamená rychlejší

Statické weby se však mohou načítat až několikrát rychleji než dynamické, protože nemusí provádět žádné složité operace. Všechny soubory (HTML, CSS a JavaScript) jsou již připraveny, takže stačí, aby je prohlížeč načetl. A to je rychlé. Velmi rychlé.

Nejsou tu žádné zásuvné moduly, žádné databáze, prostě nic navíc. Dynamické weby, jako je WordPress, mají spoustu nafouklého a nepřehledného kódu, který jen prodlužuje dobu načítání.

Pokud máte problém s návštěvností vašich webových stránek, zkontrolujte si, jak dlouho trvá jejich načítání. Pokud je doba načítání delší než 3 sekundy, je pravděpodobné, že lidé odejdou ještě předtím, než se na web dostanou.

Statické stránky vs WordPress

Celkově lze říci, že statické webové stránky téměř vždy překonají nástroje pro tvorbu stránek, jako je WordPress. Statické weby se načítají v milisekundách. Srovnejte to s několika sekundami nebo více, které často potřebuje WordPress.

Nezanedbatelný je i fakt, že je statický web díky své jednoduchosti dobře chráněný před napadením hackerů. Pro mnoho byznysů je to jasný vítěz.

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními

nebo nám napište něco hezkého. Děkujeme!

© 2019 – 2024 Colorbee, s.r.o.

Designed by grafikli.cz in Prague