Jak zjistit rozlišení obrazovky online

Jak zjistit rozlišení obrazovky online

Responzivní web přinesl webdesignérům a kodérům spoustu výzev. Jednou z nich je zajištění, aby se webová stránka správně zobrazovala na všech zařízeních, které dnes uživatelé používají.

A že jich je hodně - může to být chytrý telefon, tablet, laptop, stolní počítač anebo chytrá televize s ultra vysokým rozlišením.

S naším nástrojem snadno zjistíte jaké nativní rozlišení má váš monitor, jaké je CSS (přizpůsobené) rozlišení nebo jaké rozměry má okno prohlížeče.

Nativní vs CSS rozlišení

Pokud máte monitor s vysokým rozlišením, jako např. Apple Retina diplej, uvidíte v našem nástroji 2 různé hodnoty.

Ta první bude nativní rozlišení, tedy skutečný počet pixelů, který váš monitor používá.

Druhá hodnota bude CSS rozlišení, neboli přizpůsobené rozlišení.

Není pixel jako pixel

Možná se ptáte, proč 2 různá rozlišení. Je to proto, že jeden pixel (obrazový bod) vlastně nemusí být jeden pixel.

U nových obrazovek je totiž hustota bodů tak vysoká, že pro zobrazení jednoho CSS pixelu, je použito bodů více. Díky tomu z normální pozorovací vzdálenosti nerozeznáte jednotlivé pixely. Zobrazený obsah je proto detailní a písmo ostré, bez viditelných hran.

V minulosti byla tato dvě rozlišení stejná. Ale protože jsou dnes populární obrazovky s vysokou hustotou obrazových bodů, tak se hodnoty těchto rozlišení často liší.

Proč se pro vývoj webu používá CSS rozlišení a ne nativní rozlišení?

Odpověď na tuto otázku je velmi jednoduchá.

Například iPhone 13 má nativní rozlišení 2532 × 1170. To je větší rozlišení, než používají některé notebooky. Zároveň se ale jedná o zařízení malých rozměrů, které se vejde do ruky.

Pokud by se používalo nativní rozlišení iPhonu, webové stránky by se zobrazovaly v celé své šířce jako kdyby se jednalo o monitor počítače. A to by uživatelům určitě nebylo příjemné. Proto se používá CSS rozlišení.

Rozlišení mnoha různých zařízení můžete také najít na stránce yesviz.com

Co je rozlišení obrazovky

Rozlišení udává počet obrazových bodů (pixelů), které obrazovka dokáže zobrazit. Udává se ve dvou hodnotách - šířka (horizontální) a výška (vertikální).

Pokud je například rozlišení vaší obrazovky 1024 × 768, znamená to, že šířka obrazovky je 1024 pixelů a výška 768 pixelů.

Rozlišení obrazovky obvykle není stejné jako okno prohlížeče. Proto náš nástroj ukazuje 3 hodnoty:

  • nativní rozlišení obrazovky,
  • CSS rozlišení,
  • a šířku a výšku okna prohlížeče.

Co je nástroj Rozlišení obrazovky?

Náš nástroj Rozlišení obrazovky je jednoduchý způsob, jak zjistit rozlišení obrazovky zařízení, které právě používáte. Nemusíte tak se tak pro zjišťování rozlišení displeje pracně proklikávat nastavením počítače nebo chytrého telefonu.

Zjištění rozlišení obrazovky online

Existuje mnoho různých způsobů, jak zjistit rozlišení obrazovky, ale my si myslíme, že nejjednodušší a nejrychlejší je použít naši online aplikaci. Ta dokáže automaticky určit rozlišení obrazovky smartphonu, tabletu, monitoru počítače nebo obrazovky chytré televize.

Pokud budete příště chtít zjistit rozlišení monitoru a okna prohlížeče na jiném zařízení, stačí otevřít tuto webovou stránku a okamžitě zjistíte výsledky.

Otevřít nástroj Rozlišení obrazovky

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními

nebo nám napište něco hezkého. Děkujeme!

Přihlaste se k odběru novinek.

© 2019 – 2023 Colorbee, s.r.o.

Designed by grafikli.cz in Prague